ZŠ & MŠ v Němčičském čtení č. 3/2012

16.09.2012 14:26

 

Vážení občané,

V tyto velmi teplé srpnové dny, kdy píšu tento článek do Němčičského čtení, začíná 15. školní rok, který moje manželka a já učíme na naší ZŠ v Němčičkách. V pondělí 3. září nastoupí do 1. ročníku pro nás rekordní počet prvňáčků. Do lavic první třídy se posadí 8 nových žáků. Spolu s ostatními vejdou do školy novým vchodem (od kostela). V této severní části budovy probíhá už od března přístavba a rekonstrukce budovy. Vznikla pro ně nová šatna s přímým přístupem do školní družiny a nad ní nová místnost, která bude sloužit jako pracovna pro rukodělné práce (Vv, Prac. čin., Šd) a také jako sborovna pro zaměstnance školy (tato nám na škole stále chyběla).

Stávající vchod bude sloužit veřejnosti (aerobic, cvičení seniorek, fotbalový trénink, taneční kroužek aj.). Dále se v suterénu řešilo jak chemickými, tak provzdušňovacími postupy odvlhčení 90 let staré části budovy.

I v MŠ proběhly již začátkem července důležité opravy – odvlhčovací a provzdušňovací prvky v místech vlhnoucích zdí a kompletní výzdoba – malby pohádkových motivů od děvčat Veroniky, Vlaďky a Klárky Stávkových (návrh barev tříd p.uč. Dufková a Prokešová).

Protože bychom rádi ukázali našim spoluobčanům nové části školy, i ty dříve zrekonstruované, počítáme v období „po vinobraní“ s přípravou Dnu otevřených dveří.

Jak jsem již zmiňoval v minulém Němčičském čtení, naše škola se snaží využívat tzv. evropských zdrojů a stále je dovybavována moderními i interaktivními technologiemi. Byly zakoupené nové PC, interaktivní tabule, nové materiály na výuku čtení a literatury, dataprojektor, vylepšená počítačová síť atd. Přestože je vybavenost naší školy ICT technikou na nadstandartní úrovni, je naší prioritou tzv. Trivium (označení pro čtení, psaní a počítání).

Jak dál s rekonstrukcí? Po 4 letech stavebních prací, vylepšování a oprav nedokáže nikdo, dokonce ani náš p. starosta říct, kdy se podaří dokončit čtyři byty na škole, provést zateplení budovy, na které máme opět zažádáno o dotace, a přivést rekonstrukci celé budovy do konce.

Toky peněz ze zdrojů, které čerpáme, se tenčí a je čím dál těžší je udržet, natož získat nové. Vše se řeší z dotací nebo ze státního rozpočtu. Obec Němčičky tyto práce finančně nezatěžují, jenom zhodnocují obecní majetek.

V závěru bych chtěl popřát p. Učitelkám v novém školním roce pevné nervy a dětem příjemný pobyt ve škole a školce.

 

Petr Antoš, ředitel školy