Adopce na dálku

19.05.2012 10:24

 

Základní a mateřská škola Němčičky se v letošním roce zapojila do projektu Arcidiecézní charity Praha s názvem „Adopce na dálku“. Jedná se o finanční pomoc pro děti z nejchudších částí světa. Jejím cílem je poskytnout vzdělávání a zdravotní péči dětem, jejichž rodiny jim toto zabezpečit nemohou. Aby se předešlo vytvoření závislosti příjemců pomoci na poskytované podpoře, přechází darovaná částka na speciální účet, vytvořený pro konkrétní dítě, a z něj je hrazeno školné, školní pomůcky, uniforma, zdravotní prohlídky a popřípadě doprava do školy, nebo internátní ubytování dítěte po dobu jednoho roku. (V žádném případě tedy nehrozí zneužití pomoci rodinou dítěte, nebo podpora zahálčivého života u místních obyvatel.) Dítě tak získává hlavně možnost vzdělávat se, a tím šanci na lepší uplatnění a samostatnost v budoucnosti. Výše potřebné částky se liší podle země, kde dítě žije. Nejnižší částka je potřebná pro základní vzdělávání dětí v Indii, odkud je i naše adoptivní dcera, a to 4.900,- Kč.

Potřebnou částku pro naši Namithu jsme získali tak, že naši žáci ve škole vytvořili výrobky určené pro tento účel a ty pak byly za dobrovolný příspěvek nabízeny na Adventním jarmarku. Dát dohromady potřebnou sumu tímto způsobem nám trvalo tři roky. Letos po Vánocích jsme si tedy spolu se školáky prohlédli na internetových stránkách Arcidiecézní charity Praha seznam dětí, které potřebují pomoc. Školáci si zde sami vybrali čtrnáctiletou dívku Namithu A., a v únoru jsme odeslali peníze.

V těchto dnech nám přišel od naší svěřenkyně první dopis. Dověděli jsme se z něj přibližně toto:

 

Namitha má 14 let, narodila se 12.10.1997 (oficiální datum narození může být v Indii pouze přibližné, protože jako den narození se zapisuje datum, kdy otec dítě přijde přihlásit na úřad). Navštěvuje devátou třídu, což je druhý ročník druhého stupně vzdělávání. Její škola se nachází asi kilometr od jejich domu. Namitha je šikovná na míčové hry, ráda tančí a zpívá. Doma je velmi ráda se svou maminkou a hodně jí pomáhá se všemi domácími pracemi. Chtěla by se specializovat na angličtinu a budovat svou kariéru jako učitelka v základní škole.

Pochází z Římskokatolické rodiny. Její otec se jmenuje Anthraj a pracuje za denní mzdu jako prodavač ořechů. Maminka Maria je v domácnosti. Namitha má ještě starší setru Navyu, která studuje ve čtvrtém semestru na umělecké škole (starší sestře financují školu rodiče, ale toto vysokoškolské vzdělání je v Indii velmi drahé, a proto již nemohou sami platit školné své mladší dceři). Rodina žije v malém domku v osadě Ragigudda, která je vzdálená asi 6 km od většího města Shimoga, kde se zpracovávají ořechy pěstované v okolí a pracuje zde mnoho místních lidí.

Byla velmi šťastná a moc se jí ulevilo, když jí pracovníci Programu adopce na dálku oznámili, že chceme podporovat její další vzdělávání. Ve svém dopise mnohokrát děkuje za naši pomoc, která jí umožní splnění jejího cíle. Těší se na naši odpověď a ráda by se dověděla něco o naší zemi a našem životě.

Zároveň s tímto dopisem jsme obdrželi i děkovné psaní od organizace, která ve spolupráci s Arcidiecézní charitou Praha koordinuje řadu rozvojových projektů, mezi nimi i Projekt Adopce na dálku.

 

Závěrem bych ráda dodala, že tato akce není přínosná pouze pro dívku v daleké Indii, ale určitě obohatí i naše děti. V první řadě přicházejí do kontaktu s dítětem z naprosto jiné kultury a prostředí, takže zažívají multikulturní výchovu přímo v praxi. Dále dopisování probíhá v angličtině, kterou se začínají již od první třídy učit. V neposlední řadě možnost vlastní prací a pílí pomoci jinému potřebnému člověku rozvíjí v dětech lidské soucítění a mravní hodnoty, které v současné době v jednání lidí kolem sebe tak často postrádáme. Poučení pro naše děti plyne také z toho, že této dívce nepomohou přímo penězi, jídlem, nebo věcmi, ale tím,že jí umožní chodit do školy a učit se.

Rádi bychom naší adoptivní dceři umožnili pokračovat ve studiu i v dalším školním roce, ale k tomu je nutné do února 2013 shromáždit dalších 4.900,- Kč. Věříme, že se nám to s Vaší pomocí podaří.

 

Za kolektiv ZŠ a MŠ Němčičky

Lenka Havlíková